"Jag hoppade över en klass" - recension av  Nils-Bertil Nevrups minnesbok 

En intressant och läsvärd bok av Nils-Bertil Nevrup

recension av Ivar Söderlind

 

Min veteranidrottskamrat Nils-Bertil Nevrup (född 1926) har skrivit en mycket intressant och läsvärd  bok (220 sidor) om sitt idrottsliv som höjdhoppare som började för nära 70 år sedan och som fortfarande i högsta grad pågår. Boken har den fyndiga titeln ”Jag hoppade över en klass”. Boktiteln anknyter till bilden på bokens förstasida som visar hur Nils-Bertil år 1951 med kalifornisk stil hoppar över höjdhoppsribban med sina elever i klass 5 stående under densamma. Vid denna tid var han lärare vid Anderslövs folkskola i Skåne och Aftonbladets reportageteam ville ha ett annorlunda foto av klassföreståndaren och den nyblivne svenske höjdhoppsmästaren.

 

Höjdhoppsmeriter
Nils-Bertils höjdhoppsmeriter som senior och framför allt som veteran imponerar. Vid Stora SM blev det guld 1951 och sedan SM-brons tre år i rad.  Hans seniorbästa är 198 cm från 1954.  Efter 22 års frånvaro började han som veteranhöjdhoppare 1986 och segrade redan första året vid Veteran-EM i Malmö med fina 155 cm i

åldersklassen M55. Sedan dess har det blivit totalt 33 guldmedaljer vid världsmästerskap och Europamästerskap för veteraner runt om i världen!! Senast vann han M80 höjd vid Veteran-EM inomhus i Helsingfors i mars 2007  på mästerskapsrekordet 1.27. Under 2007 har han även satt nytt inomhusvärldsrekord i sin åldersklass med 1.31!

 

Höjdhopp sedan 12 års ålder
I förordet förklarar Nils-Bertil varför han utövat höjdhopp från 12 års ålder och varför han fortfarande håller på: ”Redan från pojkåren märkte jag, att höjdhoppet gav mig något som var väldigt svårt att definiera. Det var en egendomlig känsla av glädje och livslust som bar mig framåt, då det började kännas tungt och motigt i skolarbetet och vardagen. Jag fick ljusare tankar och det fick mig att må bättre. Senare har jag förstått, att det egentligen rör sig om något, som de flesta genom livet strävar efter – livskvalitet… All den tid, som jag  lagt ner på min idrott, anser jag ha varit värd varenda sekund… Med tanke på min ålder frågar jag mig ibland om inte min veteranidrott för mig fungerar som ett slags äldrevård, väl så effektiv, som den samhället erbjuder de behövande. Med denna bok vill jag framhålla, att man inte nödvändigtvis behöver tillhöra den yppersta eliten för att uppleva höjdhoppets alla fina nyanser.”

 

Läsupplevelse
För mig är ”Jag hoppade över en klass” en läsupplevelse. Inledningsvis berättar Nils-Bertil om höjdhoppsträning nära Smygehuk, Sveriges sydligaste udde, mitt under brinnande krig i slutet av 1930-talet och början 1940-talet. Här grävde ungdomarna en grop som man fyllde med sand och med hjälp av provisorisk hoppställning och ribba tränade och tävlade man av hjärtans lust. Ibland hörde man mullret från Hitlers övningar på Östersjön. Från ungdoms- och seniortiden berättar sedan Nils-Bertil på ett medryckande sätt om träning och tävling liksom om med- och motgångar på höjdhoppsbanan.  I bokens andra del ”En höjdhoppares pånyttfödelse” får han på ett bra sätt fram charmen med veteranidrott. Han berättar bland annat om spännande idrottsupplevelser i Sverige och utlandet och alla kamratkontakter som knutits. Ett centralt inslag genom hela boken är hans skildringar av de resor över hela världen som tävlandet inneburit med besök på nya platser i nya länder och därmed nya natur- och kulturupplevelser. För oss som varit med på dessa resor är boken en suverän påminnelse om det vi upplevt. Jag träffade Nils-Bertil för första gången i samband med Veteran-VM i Melbourne 1987 där han segrade i M60 på 156 cm. Sedan dess har jag träffat honom vid snart sagt varje
veteranmästerskap i Sverige och runt om i världen.

 

Gott kamratskap och glädje
Avslutningsvis framhåller Nils-Bertil att det inte är resultat, mästerskap och rekord som är den starkaste drivfjädern för hans engagemang även om en sportslig framgång fortfarande kan vara en extra liten sporre. Han betonar i stället det goda kamratskapet bland veteranerna och glädjen över att träffa sina konkurrenter. På frågan från människor hur han kan ägna sig åt höjdhopp när han är så gammal brukar han svara: ”Jag tänker sluta först när jag känner mig gammal.”

 

– – – –
Försäljning och distribution
Boken ”Jag hoppade över en klass” är på 220 sidor med många färgbilder. Den kostar 185:-kronor  +  porto. Försäljning och distribution genom Nils-Bertil Nevrup tel. 0476-714 70, e-post: nevrup@swipnet.se  eller Ivar Söderlind,  e-post: ivar.soderlind@soc.umu.se. Boken  finns även att köpa ”portofritt” vid VSM i Värnamo 17-19 augusti.