Victor Jönsson, IFK Helsingborg har avlidit


Victor Jönsson, IFK Helsingborg har avlidit

- minnesord från Torsten von Wachenfeldt

 

Världsmästaren i diskuskastning (Eugene, Oregon, USA 1989) Victor Jönsson, IFK Helsingborg, har avlidit i följderna av en hjärtoperation. Victor fyllde 80 år i somras och var trots sin höga ålder och sina hjärtbesvär i god kondition och fortfarande lysten på att tävla, vilket inte minst hans startanmälan till EM i Århus vittnar om. Men hjärtproblemen han brottades med, och fick koll på efter inoperation av en stabiliserande  defibrillator 1990, kom tillbaka och läkarna bestämde sig för en kranskärlsoperation. I sviterna av den avled Victor.

 Växt upp tillsammans med Victor

Jag har haft förmånen, nöjet och glädjen av att idrottsligt växa upp tillsammans med Victor allt sedan min egen juniortid i Helsingborg. Jag tävlade för IS Göta, Victor för IFK Helsingborg och det existerade hård konkurrens klubbarna emellan. Jag var väl en 17 - 18 år, Victor tre år äldre när vi började tävla med och mot varandra på dåtida även friidrottsarenan Olympia  och möttes i kul- och diskusringar och sen även på andra skånska idrottsplatser. Jag minns hur jag då i min unga dårskap undrade över varför den "där äldre mannen" höll på att idrotta, så gammal. Han borde lägga av. Men det gjorde han inte, och inte jag heller, och det blev många hårda kamper. Victor vann våra diskuskamper, jag kulfighterna.
I veterantävlingarna möttes vi på nytt - och då första gången 1983 i Porto Rico. Victor kombinerade tävlingsstarten med bröllopsresa, nygifta som de då var, Lena och han. Sen har vi mötts och tävlat mot varandra i de flesta av EM- och VM-tävlingarna världen över och Victor visade alltid vilken seg kämpe han var.

 Idrottsligt fenomen

Han var ett idrottsligt fenomen, men också ett medicinskt och förundrade läkarexpertisen och beundrades av hjärtspecialisterna.
Undra på det...efter första hjärtoperationen 1990, då defibrillatorn opererades in - den hade till uppgift att lugna ner hjärtrytmen om hjärtat började skena -  förundrade han operatörerna. Dan efter operationen sprallade Victor sig ur sängen, vandrade runt om i de långa korridorerna på sjukhuset nästan till sköterskornas förskräckelse och klagade efter någon dags reparationsträning över att de låste korridordörrarna för att han inte skulle kunna rymma ut på en rejäl promenad. När Victor "klagade" hos den medicinska ledningen över att han inte fick springa i korridorerna svarade läkarna  "men Victor, då, du måste komma ihåg att du har medpatienter här som är själaglada över att överhuvud kunna ta sig ur sängen".
Tre veckor efter den omfattande hjärtoperation blev Victor Europamästare i diskus i Budapest.

 Skidåkare och administrativt fenomen

Inte enbart i friidrott var Victor ett föredöme och fenomen. Han är en av de skåningar som förlorade sitt hjärta till skidsporten och blev en av de mest framgångsrika skånska deltagarna och genomförde ett femtiotal Vasalopp.
Administrativt var han utomordentligt skicklig  och visade detta i ett oförtrutet mycket framgångsrikt arbete för IFK Helsingborg. Han var en av ledarna som förde IFK Helsingborgs basketlag till svensktoppen och grundlade en ekonomi av förnämt slag - som bar även andra sektioner i föreningen. Naturligtvis inte minst friidrotten vilket möjliggjorde att så många IFK-veteraner kunde ställa upp i SM, EM och VM. Om Victor Jönsson är inte annat än gott att säga.

Torsten von Wachenfeldt