Wachen hälsar välkommen till Sandskogen i Ystad


Välkomna -  skulle jag gärna vilja säga till alla veteranfriidrottare. Välkomna till den nya Idrottsplatsen i Sandskogen i Ystad som ska stå färdig för bruk till sommaren -  eller åtminstone hösten, nåja, senhösten. Med idrottsplatsbyggen vet man ju inte alls hur det går innan allt är färdigt.

I vilket fall som helst är bygget av  den nya idrottsplatsen  i full gång. Oerhört efterlängtad av alla idrottsutövare i Ystad med närområden.

 

Den idylliska idrottsplatsen som funnits sedan förra seklet var ungt  hade tjänat ut för årtionden sen -  och var också  i sanningens namn i ett bedrövligt skick och så gott som helt  omöjlig att träna och framför allt tävla på.  Att för min del träna kulstötning gick väl an, trots att ringen var sliten. Dock  ny ytbeläggning fick jag till stånd när jag flyttade till Ystad 1992, och tack för det. Men allt annat - otjänligt, kan man säga. Löparbanorna med kolstybb, som blev rena rama lervällingen så fort det regnat den minsta skur. Banvarvet mätte inte mer än cirka 370 meter, och då var det ju inteså lätt, eller roligt att löpa där för det fåtal  som  så gärna ville. Höjd, längd och stav samt  de andra kastgrenarna förutom kulstötningen  gick svårligen att utöva. Idrottsplatsen levde dock på minnena från svunna tider. Med upplevelser som  när Gunder Hägg ställde upp och visade sin flykt över stybben. Och höll på att villa bort sig under uppvärmningslöpningen i Sandskogen!  Fotbollsplanen var det emellertid inget fel  på med frodigt, grönt gräs året runt. Och massor med träningsplaner med såväl gräs som grus, och till och med  en liten ljusanläggning vid grusplanen.

 

Klart till sommaren

Nångång till sommaren ska det alltså, förhoppningsvis,  stå färdigt -  dock med brist på läande träd för stormvindarna som kan  blåsa isande kalla från det Östersjön som med en idyllisk strandlinje  ligger bara  högst ett femtiotal meter från innerplan...De gamla tallarna som stod där föll till marken i en av vinterns hårda stormar. Glädjen och förväntan inom Ystads IF-s friidrottsektion är påtaglig.  Tänk att efter så många år äntligen få möjliheter till modern friidrottsträning -  och till tävlingar. Tänk att slippa "bussning" till idrottsplatser  i grannsamhällena runt Ystad. Friidrottsutvecklingen i Ystad har gått i stå på grund av de urusla förhållandena. Trots det har friidrottssektionen  lagt ner ett otroligt fint arbete, framför allt på ungdomssidan.  De lite äldre förmågorna har flytt Ystad. Nu kanske det, inom kort, åter kan födas idrottsstjärnor i Ystad., som stannar här och får en god utveckling. En gång i tiden var YIF och Idrottsplatsen  just plantskola för svensk elit.

 

Det är väl ännu för tidigt att börja tala om tävlingsverksamhet i Ystad redan i sommar. Men blir det tävlingar hoppas jag att  även vi veteraner ska kunna mötas till kamp på Idrottsplatsen i Ystad! Välkomna då, vågar jag säga.

 

Torsten von Wachenfeldt, Ystads IF.