En kommentar om VSM till Värnamo Nyheters sportchef Nikke Svensson


En kommentar om Veteran- SM till Värnamo Nyheters sportchef Nikke Svensson

Värnamo Nyheters sportchef Nikke Svensson ställer sig frågande till varför veteranfriidrottare håller på med träning och tävling. Om Nikke Svensson hade orkat masa sig iväg till Finnvedsvallen i Värnamo under veteran-SM hade han på plats kunnat få förmånen att uppleva den glädje, den entusiasm, den trivsamma sociala samvaro och, kanske framför allt, den enorma friskvårdande effekt som är ett av resultaten av veteranfriidrotten. Jag är själv 63 år och har alltid idrottat, främst som löpare och skidåkare. Kanske inte på elitnivå, men näst intill. Jag är fullt införstådd med att jag aldrig kommer att kunna göra de tider jag gjorde som 25-åring. Men för att uttrycka mig vulgärt, det skiter jag i. Skälet, käre Nikke Svensson, till att jag aldrig frivilligt kommer att sluta motionera, är att jag mår så oerhört bra när kroppen orkar, fungerar och är i balans!!! Jag skulle önska att alla, inklusive Nikke Svensson, någon gång finge uppleva den jublande lyckokänsla det innebär att på lätta ben springa genom ett sommarfagert landskap en vacker sommarmorgon!!

Att sedan, som vid veteran-SM dessutom få förmånen att träffa likasinnade under trivsamma former är bara ytterligare en bonus. Men OK, visst finns det fåfänga med i spelet. Det är inte utan stolthet jag konstaterar att badrumsvågen fortfarande visar samma som den gjorde när jag mönstrade till lumpen för 44 år sedan! Tack idrotten, och tack alla veteranidrottande kollegor som inspirerar!

Tyvärr är Nikke Svensson långt ifrån ensam om att ifrågasätta och nedvärdera veteranidrotten. Ju äldre jag blir, desto oftare har jag fått frågan; "varför håller du på och plågar dig på det här sättet, du blir ju ändå aldrig världsmästare?"  För det första, jag plågar mig aldrig. Att springa en mil i lagom tempo är tvärtemot en ren njutning, under tiden, men kanske framför allt efteråt. På senare tid har jag börjat besvara liknande frågor med ett lite elakt tips; "ställ dig framför en spegel så har du svaret!". Utan att veta vill jag påstå att Veteran-SM var ett av de största, kanske det största, idrottsevenemanget i Värnamo det här året. Trots det nonchalerades det i det närmaste totalt av ortstidningen, Värnamo Nyheter.

Inte ens när man fick en egen svensk mästarinna, min hustru Elisabeth Rönning, som vann 1500 m i D50, fanns man på plats!!! Över huvud taget är det märkligt hur media värderar olika idrotter. Det kan skrivas hur mycket som helst om det i och för sig mycket trevliga sällskapsspelet golf, en "sport" där det nyligen bevisades att t o m en blind kan slå hole in one! Hur mycket veteranidrotten betyder för folkhälsan har jag inga siffror på, men att det handlar om många uteblivna sjukdagar och därmed samhällsekonomiska vinster är jag övertygad om. Sedan får Nikke Svensson raljera och håna hur mycket han vill.

Ulf Rönning
Veteranidrottande Värnamobo som satsar på VSM i Ystad 2008!