Nikke tycker - sportkrönikan i Värnamo Nyheter


Det har varit flera insändare och många arga mail om Nikke Svensson sportkrönika i Värnamo Nyheter den 20 augusti Han har verkligen fått svar på tal. Eftersom hans tyckande om veterandidrott inte går att se på nätet lägger vi in det här på hemsidan.

 

Nikke tycker
Veteran-SM i friidrott har i helgen avgjorts i Värnamo. Och VN:s sportchef är inte imponerad av tingesten.
– Det handlar om mänsklig fåfänga, menar han.

 

”Sätt åldersgräns på tävlingsidrott!”

Under dagarna tre har friidrottens veteran-SM avgjorts på Finnnvedsvallen med massor av fina resultat. Flera i de yngre veteranåldrarna har presterat resultat som hör hemma i den absoluta toppen även på seniorsidan. Men i de äldsta åldersgrupperna ser man resultat som får oss alla att dra på smilbanden. En 89-åring som hoppar 1.08 i höjd exempelvis.


Själv har jag länge frågat mig vad det är som driver människor över 75 år att vilja tävla och ännu inte hittat något vettigt svar. Att det är nyttigt att röra på sig för det egna fysiska och psykiska välbefinnandet oavsett ålder eller kön kan vi vara rörande överens om. Men är det nödvändigt att tävla när de fysiska krafterna av naturliga skäl börjar sina? Är det nödvändigt att ha rekordtabeller och noteringar för folk över 75 år? Mitt svar är nej. Jag tror i stället det handlar om mänsklig fåfänga. Att kunna skryta med att man samlar på sig många medaljer som möjligt. Kanske visa att gubben eller gumman fortfarande har krut i benen. För att hålla på med tävlingsidrott krävs det också att man tränar rationellt. Jag undrar hur många träningspass folk över 75 hinner avverka före ett SM?


Jag tycker rent av det är uselt och ansvarslöst av förbund att dela ut medaljer till folk över denna ålder. Därmed menar jag inte att folk över en viss ålderskall sätta sig i gungstolen framför tv:n. I dessa åldrar är det kanske ännu viktigare att röra på sig i den takt som kroppen medger – inte för att jaga sekunder eller längder.

 

Nu är det inte bara friidrotten jag vill åt. Orienteringssporten har ju ungefär samma fenomen. En käpp i ena handen och en karta i den andra. Nej, inte är det nån PR för sporten. För visst är det lite underligt att man inte har maximigränser för tävlingsidrott. Inom exempelvis hästsporten är det ju bara till en viss som man får tävla i trav. Men inom friidrott och orientering finns det väl snart klasser av typ +100.

I stället för att ägna sig åt eget tävlande kan dessa människor över 75 – de är ju inte så många vilket brukar framgå av diverse resultatlistor – kunna göra massor av nytta inom sina respektive föreningar. Inte minst då med att stötta och inspirera det uppväxande släktet.

Veteranidrott upp till en viss ålder fyller visst sin funktion, men någon övre gräns bör det absolut finnas.