Om nya Sverigeoveraller


Nya Sverigeoveraller
I samband med VSM i Ystad bad jag vår tidigare leverantör av tävlingsdräkter "Betexsport" om offert på en Sverigeoverall i "modernt snitt" i den rätta helblå färgen med SVERIGE  i gult tryck på ryggen. Enligt besked från Anders på Betexsport skall man snabbt ta fram en sådan overall och är även öppna för andra önskemål. Anders har även lovat att fixa direktklick till Betexsports hemsida så att vi på ett enkelt sätt kan beställa både overaller och tävlingsdräkter.

Den alternativa overallmodell som man tagit fram i Nyköping är av bra kvalitet men enligt min och många andras uppfattning är färgerna fel för en Sverigeoverall (de kan inte få fram den rätta färgkombinationen). Med anledning av det mailutskick som gått ut till svenska veteraner om denna overall får jag frågor om det verkligen är en officiell Sverigeoverall som Veterankommittén sanktionerat. På den frågan svarar jag nej då Veterankommittén inte beslutat att nu rekommendera vilken ny modell av Sverigeoverallen de svenska veteranerna bör bära vid internationella tävlingar.

Den vanliga gången är att vi först hör med de svenska veteranerna vid veteranting, veteranombudskonferens, internationella tävlingar, VSM etc och sedan tar beslut om vilken overall (och även tävlingsdräkt) vi skall rekommendera. Vi hör nu först i Ljubljana då vi har med oss några olika alternativ både som bilder och som plagg.

Personligen vill jag + många veteraner jag pratat med + veteraner som mailat, ha en Sverigeoverall i de svenska färgerna som färgmässigt avviker så litet som möjligt från de gamla overallerna.  När vi är ute internationellt bör vi se någorlunda lika ut vid invigningsceremonier, avslutningsceremonier, inmarscher etc och då vi i övrigt representerar Sverige. De som vill skall kunna använda den gamla Sverigeoverallen (som fortfarande kan beställas). Vi bör inte som en del andra länder se ut som "julgranar" med otal olika overallfärger; det är min uppfattning.

För övrigt kan vi i Veterankommittén inte stoppa någon veteran från att ha icke Sverigeoverall vid internationella mästerskap. Däremot kan den svenska lagledningen (Veterankommittén) och tävlingsarrangörer stoppa användandet av avvikande tävlingsdräkt, allt i enlighet med det internationella regelverket

Ny officiell Sverigeoverall är alltså på gång, men självklart står det alla fritt att köpa annan overall, t ex den man tagit fram i Nyköping även om den avviker från de svenska färgerna.

Veteranhälsningar

Ivar Söderlind
Ordförande i SFIF:s Veterankommitté