Gunnar Nilsson, Heleneholms IF, gubben med krut i - saxat ur Laholms Tidning


 

Laholms Tidning ONS 11 NOV 2009 Pantern

 

 

 

 

 

 

 


Gubben med krut i

Av Elisabeth Lindbäck 5 NOVEMBER 19.15 (UPPDATERAD 23.07)

LÖPNING. I regn och rusk avverkade 76-åringen förra helgen Yddingeloppets sex kuperade kilometer i Bokskogen på mindre än en halvtimme och tog därmed sin 17:e raka seger i loppet.

Fem dagar i veckan drar Heleneholms IF:s 76: årige löparess på sig träningskläderna oavsett väder och vind. När "I träningsspåret" pratar med Gunnar Nilsson har han nyss kommit hem från en träningsrunda på Bulltofta rekreationsområde trots att senhöstens första snöflingor just fallit över Malmöborna.
– Det är inga problem, det är bara att ta på sig ordentlig med kläder. Resultaten i loppen sporrar mig, skrattar han och fortsätter:
– Sedan går det inte att komma ifrån att träningen gör mig stark och frisk. Jag är sällan förkyld eller sjuk, det är inte ofta jag har missat en tävling.

Men för att ta tävlingskarriären från början får vi gå tillbaka till 50-talet och ett nybörjarterränglopp arrangerat av Skånska Dagbladet i Malmö.
– Jag var 19 år när jag läste om loppet i tidningen och anmälde mig. Det blev faktiskt en andraplats trots att jag aldrig tränat innan.

Och förutom en silvermedalj fick Gunnar Nilsson blodad tand för besväret. Strax efter loppet började han träna friidrott i Malmöklubben Heleneholms IF, samma klubb som veteranen än idag är trogen.
– Jag sprang bland annat 1500 meter på 3 minuter och 58 sekunder. Men vid dryga 30 år la jag av, tiden räckte helt enkelt inte till längre då jag hade en egen livsmedelsbutik också.

Så här i efterhand kan det dock konstateras att Gunnar Nilsson hade en hel del till att ge i löparskorna. När han i början av 90-talet gick ner till halvtid påbörjade han en satsning på veteranidrott. En satsning som genererat åtskilliga topplaceringar i allehanda fina sällskap.
– Min största tävling är veteran-EM i Malmö 1999 där jag tog silver på både 1500 och 3000 meter. Sedan har jag medalj från alla de 42 veteran-SM-lopp jag har deltagit i. Och häromveckan vann jag Yddingeloppet, berättar han.
– Det var faktiskt min 17:e raka seger i loppet. Årets lopp var riktigt bra, det dåliga vädret förstörde inte så mycket och jag sprang tre sekunder snabbare än året innan. Det är inte helt enkelt att förbättra sig när man har kommit upp i åren, det är lättare att sacka, fortsätter 76-åringen med ett skratt.

Kan du se några andra värden med veteranidrotten än de rent resultatmässiga och fysiologiska vinsterna?
– Ja, det är ju socialt trevligt också. Alla springer ju inte, som jag, för tider.

Löparsektionen i Heleneholms IF är mitt andra hem. Sedan har veteranidrott upp till 80 år blivit mer och mer populärt så det är många andra startande i tävlingarna också. Det är kul.

Har du några tips till andra äldre personer som vill börja träna?
– Ta det försiktigt i början, tänk inte på tider. Vila när du behöver, överansträng aldrig dig. Cykla eller simma om du har besvär med benen och inte vill springa. Få ett flöde i träningen med två eller tre pass i veckan. Och sist men inte minst, tyck om och må bra av det.

 

Fakta Gunnar Nilsson

Född: 1933
Familj: Ensamstående
Bor: Malmö
Gör: Pensionär. Har tidigare haft livsmedelsbutik.
Äter: Mycket pasta med köttfärs, kyckling och olika fiskrätter.
Dricker: Ramlösa
Favoritsporter: Friidrott och fotboll
Bästa löpslingor: Pildammarna/Bulltofta rekreationsområde i Malmö
Största merit: Silver på 1500 och 3000 meter i veteran-EM i Malmö 1999.