Gunnar Nilsson, en ambassadör för veteranidrott - saxat ur Laholms Tidning


 

Laholms Tidning ONS 11 NOV 2009 Pantern

 

En ambassadör för veteranidrott

Elisabeth Lindbäck är skribent på Skånskan, där hon regelbundet skriver om träning och hälsa. .

Ålder: 25 år
Yrke: Journalist
Håller på: BMK Aura, Charlotte Kalla och Lisa Nordén

MOTION. Veteranidrotten är sorgligt underskattad av såväl samhället som idrottsföreningar.

Ja, jag vet att Gunnar Nilsson (se artikel) är en ytterlighet, men jag kan ändå inte låta bli att se denna krutgubbe som en utmärkt ambassadör för veteranidrotten. Det handlar egentligen inte så mycket om att han vid en ålder av 76 bast kan få många betydligt yngre motionerande kvinnor och män att framstå som rundningsmärke i löparspåret. Det handlar om att statuera bra exempel för veteranidrotten, som förvisso tycks vara på frammarsch, men som fortfarande är sorgligt underskattad av såväl samhället som våra idrottsföreningar.

År 2030 beräknar Statistiska centralbyrån att 357 000 invånare i Sverige är 85 år och äldre jämfört med 208 000 år 2001. Den hypotesen bör få varenda politiker att ta sig för pannan och fundera över hur i allsindar staten ska kunna dra runt denna ålderstigna befolkning om två decennier. Ett första förnuftigt steg hade kunnat vara att få upp ögonen för veteranidrotten, den rymmer nämligen betydligt mer än pokaler till Heleneholm IF:s 76-årige löparess.

Fundera över Gunnar Nilssons citat i artikeln härintill. "Sedan går det inte att komma ifrån att träningen gör mig stark och frisk... Jag är sällan förkyld eller sjuk... Det är ju socialt trevligt också... Löparsektionen i Heleneholms IF är mitt andra hem". Gunnar har knappast fått hälsan eller sin sociala umgängeskrets genom att sitta i soffan och kryssa bingobrickor med Lotta Engberg på söndagskvällarna. Enligt Riksidrottsförbundets forskningsrapport "Idrott och motion 60+" har en frisk 80-åring i vissa muskler förlorat mer än hälften av sin ursprungliga muskelmassa och styrka. Det är ofrånkomligen en stor anledning till att många äldre i dag behöver mycket hjälp att klara av vardagliga hushållssysslor i hemmet.

Så behöver det emellertid inte vara. I samma rapport framgår det nämligen också att äldre kvinnor och män kan förbättra såväl kondition och uthållighet som balans, stryka och rörlighet högt upp i åldrarna. Därtill uppges det att en hög social och fysisk aktivitetsnivå kan minska risken för funktionshinder, sjukdom och för tidig dödlighet hos seniorer. Om samhället redan i dag skulle satsa mer på veteranidrotten skulle det alltså högst sannolikt generera en friskare, och mindre kostnadsbärande, äldre generation i framtiden. Med andra ord en win-win-situation.
Vad kan idrottsföreningarna ha för nytta av att värna lite extra om sina veteraner då? Jo, till mångt och mycket handlar det förstås om deras rutin efter alla aktiva år i sporten. Men förutom att bistå med rent praktiska saker i en idrottsförening kan de framförallt vara utmärkta förebilder för aktiva barn och ungdomar. Jag är övertygad om att yngre generationer har mycket att lära av en person som Gunnar Nilsson. Saker de inte snappar upp från jämnåriga kompisar eller hippa superstjärnor som inte hunnit fylla 30.

 

Av Elisabeth Lindbäck 5 november 23.00