Ivars protest mot medaljkrav vid sommarens VEM i Ungern


Jag protesterar mot medaljkrav vid Europamästerskap för veteraner

 

av Ivar Söderlind

 

Henry Kallioniemi har i en insändare till hemsidan ställt sig frågande till att medaljkrav införs vid sommarens Europamästerskap för veteraner i Nyiregyhaza, Ungern. Jag och den Svenska Veterankommittén är lika frågande och mycket kritiska till denna ”nygamla” regel. Här följer en sammanfattning av min mailväxling med EVAA:s styrelse i januari 2010 (översatt från engelska). Jag har även muntligt framfört Sveriges protester i EVAA:s Board utan att få något som helst stöd.

Som statistiker i EVAA protesterar jag skarpt mot att medaljkrav nu återigen skall införas vid veteranernas Europamästerskap och vill inte på något sätt bli inblandad i detta (hjälpa till att ta fram resultatgränser). Jag anser att detta skapar en fullständigt onödig byråkrati och ständiga diskussioner.  I Svenska Veterankommittén förstår vi inte alls syftet med denna förändring.

 

Veterantävlingar på både internationell och nationell nivå präglas i stor utsträckning av gemenskap över åldersgränserna med vänskap och glädje i fokus.  Alla skall självklart kunna vara med och alltid tilldelas medalj om de råkar få stiga upp på prispallen. Låt det förbli så!  Jag och den svenska Veterankommittén är övertygade om att medaljkrav motverkar idén bakom veteranfriidrotten.

 

När vi tidigare hade medaljkrav vid internationella veteranmästerskap var det ständiga diskussioner om felaktiga medaljgränser. Många tyckte att gränserna var för hårda medan andra tyckte de var för lätta. Att stå på prispallen och missa en medalj tyckte många veteraner var totalt förkastligt. Särskilt känsligt var det då man missat en medalj med liten marginal liksom när man tävlat i dåligt väder och på grund av detta inte kunde uppnå normal resultatnivå.

 

En uppfattning som framförts från EVAA är att medaljkrav innebär att veteranerna skulle anmäla sig i färre grenar, vilket gör att man äntligen kan dra ned antalet tävlingsdagar. Jag menar att detta bygger på en felaktig analys. De allra flesta ställer upp i sina grenar oavsett om det är medaljkrav eller inte. Det bästa sättet – om man nu nödvändigtvis vill minska antalet starter – är att endast tillåta varje veteran att starta i t ex 3-4 grenar. Det är också förhållandevis enkelt att administrera.  

 

Syftet med att införa medaljkrav anser jag således vara mycket oklart och inte bygga på någon ordentlig analys!  Detta är en fråga att ta itu med vid Europaorganisationen EVAA:s Generalförsamling i samband med Veteran-EM i sommar.
-----------