Löpningens gula band -insändare från Henry Kallioniemi


Löpningens gula band
- insändare från Henry Kallioniemi

Jag avundas kastarna deras mångkamp. Kunde inte något liknande passa även löpare? Jag läste i bloggen, http://masterstrack.com/ om en femkamp med sträckorna 200, 400, 800, 1500 och 3000m som genomfördes under en dag. Poängberäkningen ersattes av köns- och  ålderskoefficienter som summerades och en enda sammanlagd segrare utsågs.

 

Jag tände på idén och hoppas den kan genomföras även här i Sverige och varför inte även internationellt.

 

Nu är snart sommarsäsongen över vad gäller arenalöpning och det dröjer innan innesäsongen drar igång. Visserligen är det skönt att nu i lugn och ro återstarta grundträningen. Men en extra stimulans för en allsidig grundträning vore om det fanns en tävling att se fram emot där just allsidigheten belönas. Då passar ju en löpningens femkamp väl in. En sådan skulle då lämpligen kunna genomföras inomhus i en eller samtidigt i flera av våra utmärkta hallar. Början av december skulle kunna vara en lämplig tidpunkt. Då skulle årets löpare alla kategorier kunna utses.

 

Någon medalj kunde också vara lämplig eller varför inte ett gult band (löpningens gula band) att bära under nästa år. Vidare kunde segraren befrias från startavgifter under kommande år och även från nummerlapp under förutsättning att bandet i stället bäres.

 

Sträckindelning och poängberäkning kan naturligtvis diskuteras. Ålderskoefficienter kanske gynnar äldre och sträckindelningen kort- och medeldistans. Men om tävlingen genomföres under en enda dag borde långdistansares uthållighet kunna kompensera. Man kan naturligtvis göra finare indelning i en eller flera kategorier. Kanske en under 50 år (seniorer inräknade) och en över 50.

 

Vad sägs?

 

Henry Kallioniemi