Christers Marathonhörna 2012


CHRISTERS MARATHONHÖRNA 2012

Det är åttonde året som jag sammanställer statistiken över antal marathonlopp som smålänningar gjort under året som gått. Fortfarande är Småland det enda distrikt som gör den här listan. Ett par andra distrikt har försökt få till en lista men aldrig kommit igång med den.

 

Niklas Wikner Tranås AIF har presterat den snabbaste tiden (i år igen!) utav gubbarna som har gjort 50 maror eller mer. I Stockholm Marathon sprang Niklas på 2:56.44 och är med den tiden 12:e snabbast av alla smålänningar i år.

Fyra nya namn har tillkommit i år och nu är det 39 herrar som är med mot 35 i fjol. Sten-Göran Yngvesson IK Vista är en av dem. Yngvesson var skadad i höstas och missade bl.a. Växjö Marathon. Fredrik Svensson Växjö AIS med VM- och EM-meriter inom gångsporten har nu börjat springa Marathon. I ett blåsigt Tibro putsade Svensson sitt personbästa med 20 sek när han sprang på 2:59.39. Det som mellantid på 6 h i Tibro. Svensson är med på 25 i topplistan med sin 23: e plats över snabbaste marathonlöpare i år. Ytterligare en gångare från Växjö AIS Ulf-Peter Sjöholm, som redan för femton år sedan var med på sitt första Marathon, är med på listan. Sjöholm som vann SM 50 km 1992 passerade 50 maror redan i förfjol vilket vi missat tidigare. Mikael Bergqvist Växjö LK som satsar på Triathlon i första hand har även han passerat 50 maror. Årsbästa utomlands har Göran Önnerby Anderstorps OK från Barcelona på 3:40.02 och Stig Hörberg Växjö Norra IF från Las Palmas på 3:56.29. Hörberg har gjort sex av sina tio maror i år utomlands.

 

Viktoria Johnsson Målilla-Mörlunda SKI, som är tvåa på damlistan efter suveräna Karin Beyersdorff Växjö LK, har det snabbaste årsbästat av de 21 damer som har gjort 20 maror eller mer. Viktoria gjorde 3:27.24 i Stockholm Marathon och placerar sig med det på en sjunde plats på damlistan över årets snabbaste tider. Beyersdorff sprang 12  maror i år och är nu uppe 135 sammanlagt.

Unga Elin Beyersdorff slog pers med två min när hon för första gången kom under 4 h. Det nya rekordet lyder på 3:58.44.

Två herrar har passerat det magiska 100-strecket i år. Lennart Adolfsson Anderstorps OK sprang sin 100: e mara tidigt i våras i Gran Canaria. Och Kjell Hågestad IFK Borgholm sprang sitt 100: e Marathon i jubileumsmaran i Stockholm.

Det är i år 100 år sedan OS i Stockholm hölls och 1912 års OS mara blev Sigge Jacobsson bästa svensk med en sjätte plats. Vilket var en besvikelse för den svenska publiken. Nu 100 år senare har Jacobsson fått sin upprättelse med bl.a. en egen låt uppkallad efter sig. Hågestad (och många andra) klädde sig enligt 1912 års Marathon mode. Dessutom sprang Hågestad med en skylt under hela loppet där det stod att han sprang sitt 100 Marathon just den dagen. I Växjö Marathon erhöll Hågestad glastrofén av Svenska Marathonsällskapet (SMS) för sina ett hundra maror av undertecknad. Hans Ursfält Urshults IF sprang fyra maror 2012. Det hade blivit ett till om inte Ursfält valt den klassiska distansen 40 075 m under jubileumsmaran som man kunde välja på. Femton herrar och en dam har genomfört 100 maror eller mer. Imponerande. Owe Gustavsson IK Vista är den löpare som genomfört flest maror under året. Hela 18 stycken blev det för Gustavsson. Susanne Johansson Växjö LK fick löparstatyetten av SMS för att ha fullföljt 50 Marathon.  Hon fick statyetten i Stockholm på nr lappsmässan.

 

Göran Lennström Hultsfred LK drog ifrån Håkan Sjöö med tre lopp under året och är nu sju före. Göran är etta i Småland med sina 235 marathonlopp. Han var i Schweiz två gånger under året och sprang. Dels i Zermatt och i Jungfrau-Marathon i Interlaken. Det var trevliga upplevelser, men ack så jobbiga hälsar Göran.

 

Kurt Gustavsson Hultsfred LK är klar trea på listan med sina 191 lopp. Kurt har bestämt sig, det är i Hultsfred i september 2013 han ska springa sitt 200: e marathonlopp!

Stig Hörberg som är uppe i 95 maratonlopp siktar mot nr 100 under 2013. Gunnar Bergmark Växjö LK är en annan löpare som börjar komma i form. I år blev det nytt pers med sju maror. Även Boel De Geer Hultsfred slog nytt pers med åtta. Men då ska ni veta att Boels kortaste lopp var på 50 miles. Vilket är 80 km. Dessutom slog hon nytt pers på 24 h med 169 630 m i Bisletts katakomber i december.

 

Christer Svensson Växjö AIS