Veteranverksamhet i gång 2012


VETERANVERKSAMHET I GÅNG 2012 
Christer Svensson har under 2012 varit ansvarig och kontaktperson för den svenska veteranverksamheten i gång.

Internationella veteranmästerskap

16-25 augusti avgjordes VEM Stadia i Zittau, Tyskland/Bogatynia, Polen/Hradek, Nad Nisou, Tjeckien. Att arrangera mästerskap i tre gränsstäder visade sig inte vara helt problemfritt av rapporterna att döma. Tre svenska deltagare erövrade två medaljer. Ellinor Hogrell tog två silver i D40 först på 5000 m och ett par dagar senare på 10 km. Milloppet startade kl. 09.00 vilket ”Tusse” inte var förtjust i kvällsmänniska som hon är. VEM dominerades av stark värme – främst för de som tävlade mitt på dagen. Marie-Louise Wahlberg tävlar i stort sett bara internationellt och då har hon alltid med sig sin ledsagare.  Med gul ledsagarväst och ett kort band i högerhanden för Wahlberg och i vänsterhand för ledsagaren går de sida vid sida . Tredje svensk var Leif Kjellgren som kom på 19: e plats på 5000 m men med bristande logistik bröt 20 km i ett tidigt skede.  

 

På inomhus VM 3-8 april i Jyväskylä Finland deltog ingen svensk och inomhus -NM arrangeras numera aldrig när IVEM eller IVVM samma år arrangeras i nordiskt land. Med erfarenhet från tidigare år är det ytterst få veteraner som ställer upp på IVNM när det någon månad senare är internationella veteranmästerskap.

 

Det senaste decenniet är tendensen att antal svenska gångveteraner som deltar på internationella mästerskap minskar. Vad kan vi göra för att ändra trenden?

Siw Karlström har slagit två världsrekord i D55 på 5000 m och 10 km under året. Vi lyfter på hatten och gratulerar. Men Siw kommer aldrig bli utsedd till världens bästa veteranidrottare så länge hon inte ställer upp på VEM och VVM.

 

Klubbtävlingen vid veteran-SM för veteraner vann Fredrikshofs IF

Det är fjärde året i rad som den uppskattade tävlingen hålls. Fjolårssegrarna Sundbybergs IK samlade flest poäng på stora VSM men deltog inte i de andra två VSM- avdelningarna. Växjö AIS tog flest poäng på inne VSM och på lång VSM men deltog inte på stora VSM. För att vinna ska klubben helst ställa upp i alla fyra VSM som ettan Fredrikshofs IF gjorde med sina 28 poäng och tvåan GK Steget med 25 poäng. SIK kom trea med 23 poäng och VAIS femma med 19 poäng. Däremellan placerade sig Mälarhöjdens IK på 21 poäng. Fjorton klubbar tog poäng under året (tre mindre än 2011). Anders Wahlström Södra Öland och Tomas Glans SK Svängen vann samtliga fyra guldmedaljer som stod på spel under året (3000 m i, 5000 m, 10 km och 20 km).

Uddevalla var ny värd för inomhus VSM. Stora VSM avgjordes i Västerås och Sala. Lång VSM gick i Växjö, för tredje året i rad, som även innehöll JSM.

I Växjö slog Anders Wahlström i  H45 och Kerstin B Malm m i D60 mästerskapsrekord.

Tomas Glans slog svenskt rekord i H60 på 10 km i Kalmar med 54.38.

 

Ett antal distrikt har veterantävlingar på sitt program vilket är glädjande. Det är även glädjande att Gångsport med Vandring tar in och skriver om veteraner lika mycket som det står om ungdomar och seniorer. Låt vara att än så länge har det inte förekommit något temanummer om veteraner som det ibland gör om ungdomsidrotten. På den fronten ligger vi mycket bättre till än vad friidrotten gör. Att vi har gemensamma SM tävlingar är ett bevis för det med.

 

Christer Svensson Växjö AIS