Nils-Bertil Nevrups intressanta bok om sitt idrottsliv


 

Nils-Bertil Nevrups intressanta bok om sitt idrottsliv
av Ivar Söderlind

85-årige höjdhopparen, och under senare år även kulstötaren, Nils-Bertil Nevrup (född 1926) har under 2012 uppdaterat sin mycket intressanta och läsvärda bok (224 sidor) som för mig är en stor läsupplevelse. Boken gavs för första gången ut i oktober 2006 och har den fyndiga titeln. ”Jag hoppade över en klass” med undertiteln ”En bok om ett livslångt höjdhoppande från ungdomsåren fram till världsomspännande veteranmästerskap ända upp i 85-årsåldern”.

Jag citerar ur bokens förord:

”Boken trycktes upp i så stor upplaga att jag ansåg att marknaden borde ha blivit mättad. Senaste tiden har jag emellertid fått många förfrågningar efter boken, men har tyvärr fått svara att den är slutsåld. Därför har jag beslutat att uppdatera boken, komplettera den med nya artiklar och ge ut den på nytt…

Med denna bok vill jag framhålla, att man inte nödvändigtvis behöver tillhöra den yppersta eliten för att uppleva idrottens finaste nyanser… Med tanke på min ålder frågar jag mig ibland om inte veteranidrott för mig fungerar som ett slags äldrevård, väl så effektiv, som samhället erbjuder den behövande.”

Hoppade över en klass

Boktiteln anknyter till bilden på bokens förstasida som visar hur Nils-Bertil år 1951 med kalifornisk stil hoppar över höjdhoppsribban med några av sina elever i klass 5 stående under densamma. Vid denna tid var han lärare vid Anderslövs folkskola i Skåne och Aftonbladets reportageteam ville ha ett annorlunda foto av klassföreståndaren och den nyblivne svenske höjdhoppsmästaren.

 

Höjdhoppsmeriter
Nils-Bertils höjdhoppsmeriter som senior och framför allt som veteran imponerar. Vid Stora SM blev det guld 1951 och sedan SM-brons tre år i rad. Hans seniorbästa är 198 cm från 1954. Efter 22 års frånvaro började han som veteranhöjdhoppare 1986 och segrade redan första året vid Veteran-EM i Malmö med fina 155 cm i åldersklassen M55. Sedan dess har det blivit ytterligare 33 guldmedaljer (en i kula) vid världsmästerskap och Europamästerskap för veteraner runt om i världen!! Senast vid Veteran-VM inomhus i Jyväskylä, Finland i april 2012 vann Nils-Bertil dubbla VM-guld. I höjd M85 segrade han med världsrekordet 1.22 och i ”nya” grenen kula blev det vinst med svenska rekordet 9.53. Därmed har han totalt vunnit 14 VM-guld och 20 EM-guld under sina 27 tävlingsår som veteran 1986-2012. Sitt bästa veteranresultat i höjd gjorde han som 64 åring vid VSM i Simrishamn 1991 då han förbättrade Europarekordet i M60 till 160 cm.

Reseskildringar
Ett centralt inslag genom hela boken är hans skildringar av de resor över hela världen som tävlandet inneburit med besök på nya platser i nya länder och därmed nya natur- och kulturupplevelser. För oss som varit med på dessa resor är boken en suverän påminnelse om det vi upplevt. Många yngre veteraner upplever att reseskildringarna ”bakom järnridån” från gamla Östtyskland och Rumänien under 1950-talet är speciellt intressanta att läsa.

Gott kamratskap och glädje
I slutorden framhåller Nils-Bertil att det inte längre är segrar, medaljer och rekord som är den starkaste drivfjädern för hans engagemang även om en sportslig framgång fortfarande kan kännas extra skön. Han betonar i stället det goda kamratskapet bland veteranerna och glädjen över att träffa sina konkurrenter med jämna mellanrum samt inte minst att över huvud taget kunna delta i de idrottsliga lekarna.
– – – –

Försäljning
Boken på 224 sidor är elegant inbunden med ett snyggt färgomslag och avslutas med ett 16-sidigt fotoalbum i färg. Priset för boken är endast 150 kronor. Hör av er till författaren Nils-Bertil Nevrup om ni vill köpa hans bok:    
e-post:  nb98nevrup@tele2.se