Rött kort i höjd – Nils-Bertil Nevrup berättar från IVEM i San Sebastian


Nils-Bertil Nevrup, 86-årig världsrekordhållare i höjdhopp, berättar i det följande en helt otrolig händelse från nyligen avslutade IVEM i San Sebastian. Vi har aldrig hört talas om att det utdelats vare sig gula eller röda kort i samband med någon höjdhoppstävling, dessutom helt oförtjänt.

I San Sebastian blev det VM-guld i M85 både i höjd (1.09) och i kula (8. 59).  Därmed har Nils-Bertil totalt vunnit 16 VM-guld och 20 EM-guld under sina 28 tävlingsår som veteran 1986-2013. Ordet är ditt Nils-Bertil.

Rött kort i höjdhopp
av Nils-Bertil Nevrup

Rubriken låter helt omöjlig, men det var just detta, som kunde ha hänt mig vid det nyss avslutade veteran-EM i San Sebastian. Vid inhoppningen såg jag en säkerhetskontrollant i röd klädsel studera våra hopp. Första gången jag fick med honom att göra var då jag skulle hoppa på 1.09. Jag råkade då fastna med spikarna i underlaget, varpå jag tappade balansen och ramlade mot ribban dock utan risk att skada mig. Då kom han fram till mig och sade att jag borde sluta hoppa i tävlingen. Han ansåg att det med min stil fanns alltför stor risk att jag skulle skada mig allvarligt. Jag talade om för honom att det som hände bara var en bagatell och att han i stället borde avvakta mitt nästa hopp. Men han gav mig ändå en tillsägelse att avbryta mitt tävlande. Efter att ha klarat nästa hopp utan besvär visade han mig gult kort. Jag talade då om för honom, att jag under 28 säsonger som veteran under i det närmaste 300 tävlingar hoppat på exakt samma sätt som nu utan att någon gång ha skadat mig under själva hoppet.  I ansatsen har det hänt att jag drabbats av bristning eller sträckning i hamstringsmuskeln men aldrig i själva hoppet.


När jag sedan gjorde mitt första försök på nästa höjd kände jag hur det högg till i låret i upphoppet. För att inte förvärra skadan avbröt jag då tävlingen till kontrollantens stora tillfredsställelse. Han tyckte att jag gjort ett klokt beslut och han var glad att slippa visa röda kortet, som han hade till hands. Det var kanske bara ett ödets nyck, som gjorde att jag slapp det röda kortet. Dessutom hade jag i min anmälan till detta VEM skrivit under att jag tävlar på egen risk.

-------

Tre världsmästare vid VEM i San Sebastian fr v Nils-Bertil Nevrup (guld i  M85 höjd 1.09 och kula 8.59), Östen Edlund (guld i M75 diskus 41.26 och Carl-Erik Särndal (guld i M75 höjd 1.46). Östens och Carl-Eriks resultat var mästerskapsrekord.
Foto: Ivar Söderlind