Tingstäde kaststadion på norra Gotland


 

Tingstäde IP, en träffpunkt för kastare från hela Gotland

 

Först lite fakta om Tingstäde socken på norra Gotland. Socknen har ca 4 000 invånare och ligger vid väg 148 mellan Visby och Fårösund, ca två mil från Visby norrut. I Tingstäde finns ett flertal sevärdheter: Polhemsgården med anor från 1600-talet, ett intressant försvarsmuseum och Tingstäde fästning från andra världskriget beläget under marknivå. Under den blanka vattenspegeln i Tingstäde träsk (träsk = sjö på gutamål) vilar en forntida träkonstruktion kallad Bulverket. Konstruktionen, som är ca 170 x 170  meter, ligger ca 100 meter från stranden och kan beskådas från roddbåt eller genom isen på vintern. 25 000 stockar har använts vilket motsvarar ca 50 ha skog. Vad konstruktionen har använts till tvistar de lärde men den uppfördes på 1130-talet och utgör sannolikt någon slags försvarsanläggning. I Tingstäde finns även restaurang och vandrarhem. Den medeltida kyrkan hyser flera runstenar.

 

Nu till själva ämnet för denna lilla rapport, dvs. Tingstäde IP som användes flitigt under den tid friidrotten var som hetast på ön, dvs. på 50- och 60-talen då det fanns ett fyrtiotal (!) friidrottsklubbar på ön. Men i och med att intresset för friidrott minskade föll idrottsplatsen mer eller mindre i glömska, åtminstone vad friidrotten beträffar. Emellertid, den 10 juni 2007 fick jag celebert besök av f.d. Gotlandsmästaren i slägga George Johansson, numera tävlande för Högby IF, och vid kaffebordet föreslog denne att vi, utrustade med spade och sopborste, skulle besöka den sedan 50 år tillbaka slumrande idrottsplatsen där han tävlat så många gånger på 50-talet. Sagt och gjort, och redan dagen efter kunde vi börja träna kast i de framskyfflade ringarna som i årtionden legat begravda under rejäla grästorvor. I samråd med Arne Gahnström och en förstående och välvillig hembygdsförening har utvecklingen gått vidare på idrottsplatsen. I år 2013 har vi anordnat 16 kasttävlingar för alla åldersklasser från ungdom till veteran med en åldersdifferens mellan yngsta och äldsta kastare på 78 år. Det har slagits 6 svenska veteranrekord, samtliga av vaktmästare Arne Gahnström i M80 klassen (tidigare veteranvärldsmästare i tyngdlyftning), samt flera distriktsrekord av hitresta idrottsutövare från andra delar av ön. Två olympier har hedrat oss med sina besök, diskuskastaren Östen Edlund (Rom 1960) och längdhopparen Mattias Sunneborn (Atlanta 1996 och Sidney 2000). Flera år i rad har vi haft besök av ett 40-tal kastglada ungdomar från Nyköpings BIS med vår statistiker Ove Edlund i spetsen.

 

Renoveringen av Tingstäde IP fortgår och verksamheten utvecklas. I klubbhuset målas det och spikas av hjärtans lust. Tävlandet har upphört för året och det återstår bara att fylla i alla de tusentals hål som släggor och övriga kastredskap orsakat, men detta arbete känns inte tungt med tanke på all den idrottsglädje som de avspeglar.

 

Slutligen önskar jag er alla en vacker höst, en god jul, ett gott nytt år och en framgångsrik inomhussäsong. Kanske ses vi här på Tingstäde när kastplanen torkat upp efter vinterns blöta.

 

Håkan Jakobsson

FGF Gotland