Herbert Liedtke, den legendariske veteranfriidrottaren, har avlidit


Fotot är taget vid VSM i Norrtälje
Foto: Yvonne Levinovitz

Herbert Liedtke, den legendariske veteranfriidrottaren, har avlidit
Min finaste vän och friidrottare Herbert Liedtke är död. Herbert somnade lugnt in den 30 juli, 98 år gammal. Jag fick förmånen att ta hand om Herbert på EMG 2008 i Malmö där vi delade stuga. Herbert var en riktigt vän omtyckt av alla, det var alltid lika svårt att få med Herbert efter en tävling då alla ville prata med honom. Herbert gjorde sin sista tävling 2009 vid världsmästerskapen i Lahtis. Jag vet att Herbert ville ha resultat i M95 men tyvärr hindrades det av en stroke, men Herbert fortsatte att träna tills för något år sedan. Vem minns inte när Herbert stod på huvudet och spelade munspel under prisutdelningarna, jag tror att vi alla både aktiva funktionärer och publik gör det. Jag saknar dig Herbert du har ett eget rum i mitt hjärta.
Yvonne Levinovitz

 

Herbert var en framgångsrik veteranfriidrottare med glimten i ögat
Herbert Liedtke var inte bara en mycket framgångsrik veteranfriidrottare utan också en skojfrisk och genomhygglig veterankamrat med glimten i ögat.  I den svenska rekordstatistiken 2014 framgår att han fortfarande är 12-faldig nordisk och svensk rekordhållare inomhus och utomhus på 60-400 m i M85 och M90.  Som 90-åring 2006 gjorde Herbert 18.43 på 100 m och 39.82 200 m, vad sägs om det? I sprintgrenarna blev han guldmedaljör vid de flesta världs- och Europamästerskap för veteraner från slutet av 1990-talet och fram till 2009. 

Saknaden och tomrummet efter vår veterankamrat är stor. Jag talar då självklart inte bara för mig själv utan även för SFIF:s veterankommitté och Sveriges friidrottsveteraner.
Ivar Söderlind, ordförande i SFIF:s veterankommitté