Bertil Larsson är död


Bertil Larsson är död

Bertil Larsson har avlidit knappt en månad efter sin 92-årsdag. Som många vet var han sedan många år en trogen veteranidrottsman. Deltog i början i flera olika grenar och tävlade också i femkamp och 10-kamp, han satte sitt första svenska rekord i femkamp 1999 i M75. Många rekord blev det också i M80, där nu alla är slagna, men i M85 återfinns han i rekordlistorna i sex grenar; bl.a. i tresteg. Det blev så småningom kast han ägnade sig åt trots att han inte var någon kastartyp, men hade lätt för tekniken, började lära sig släggkastning i 70-årsåldern. 

Bertil deltog i många internationella mästerskap, bl.a. i Brisbane, Australien 2001, Poznan, Ljubljana, Nyiregyhaza m.fl. År 2009 blev han världsmästare i spjut vid VVM i Lahtis i M85 med 25.02  som alltså fortfarande gäller som svenskt rekord. 

År 2012 drabbades han av cancer i ett ben och blev senare tvungen att amputera benet nedanför knät, men hoppet om att åter kunna vara med och tävla fanns hela tiden. Och vid VSM i Uddevalla i fjol ställde han upp i diskus med sin benprotes och blev 2:a i M90 med 14,92. Tyvärr visade det sig att metastaser fortfarande fanns kvar i hans kropp och den 19 januari i år orkade han inte längre.

 

Bertil var en duktig idrottsman, men vi minns honom framför allt som en trevlig och mycket sympatisk person och vi är många i kastargänget som kommer att sakna honom.

 

Östen Edlund

 

Bertil Larsson och Östen Edlund vid VEM i Nyiregyháza, Ungern 2010. Bertil tog hem totalt fem medaljer i M85, guld i spjut, silver i diskus, slägga och vikt samt brons i kula. Östen i M75 vann tre guld och två silver i kastgrenarna.

 

 

 

 

Minnesord från Veterankommittén

Bertil Larsson, Trollhättans IF, och hans lika sympatiska fru Gunnel har jag träffat och lärt känna vid många, många veteranmästerskap i Sverige och runt om i världen med början på 1990-talet. Vi har ofta haft trevliga pratstunder (senast vid VSM i Uddevalla 2015) inte enbart om friidrott utan om livet i allmänhet. Bertil vann åtskilliga medaljer vid svenska och internationella mästerskap och har slagit ett stort antal svenska veteranrekord.

 

Saknaden och tomrummet efter vår veterankamrat är stor för mig och övriga i SFIF:s Veterankommitté liksom för Sveriges friidrottsveteraner.

 

Ivar Söderlind
Ordförande i SFIF:s Veterankommitté

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bertil Larsson vid VEM 2006 i Poznan, Polen då han i M80 blev silvermedaljör både i tiokamp (7504 poäng) och spjut (26.42).