Svenska framgångar vid inomhus-VM i Kanada


 

Svenska framgångar vid inomhus-VM i Kanada

rapporterat av Jan Söderström

Sverige kammade hem 3 guld och 2 silver vid de fjärde världsmästerskapen inomhus för veteraner som avslutades i lördags. Värd för mästerskapen denna gång var Kamloops i västra Kanada, en universitetsstad med cirka 80 000 invånare.

Totalt samlade tävlingarna denna gång drygt 1 600 deltagare, de flesta självklart från Kanada och USA. Från Sverige deltog bara 5 personer, men samtliga med goda resultat. Bäst lyckades Christer Svensson som tävlade i gång i klassen M40-44. Han vann överlägset både 3 km på tiden 13:38.39 och 10 km på tiden 48:08.6.

Ytterligare ett guld bärgades av undertecknad som nu för tredje veteran-VM inomhus i rad lyckades vinna 60 meter häck i klassen M65-69, nu med tiden 9,67. Denna gång i hård konkurrens där samtliga fyra första gick under 10 sekunder.

Hasse Lagerkvist i klassen M65-69 besvärades av en ömmande hälsena och kunde inte göra sig full rättvisa. Han fick denna gång nöja sig med ett silver. Han hoppade 3,05, samma resultat som segraren Howard Booth från USA, som dock vann på färre antal hopp. Problemen med hälsenan gjorde att Hasse var tvungen att avstå från vidare hoppning när ribban lyftes till 3,20.

Ytterligare en stavhoppare som hade problem med en hälsena var Anders Tollstern, tävlade i klassen M60-64. Anders krånglade sig över 3,20 men också han var tvungen att avstå från vidare hoppning efter att ha klarat den höjden. Resultatet gav den fjärdeplats som Anders abonnerat på vid så många mästerskap tidigare!

Den enda svenska kvinnliga deltagaren var Maud Thorsell som sprang halvmaraton i klassen K65-69. Hon fick utmärkta tiden 1:59:49.30 vilket gav ett silver.

Arrangemangen i Kamloops nådde inte riktigt upp till den standard som gällde vid tidigare inomhus-VM, mest beroende på att arenan inte fyllde de krav som borde gälla vid ett sådant mästerskap. Till exempel saknade löparbanan doserade kurvor, vilket givetvis skapade stora problem för 200-meterslöparna. Det fanns heller ingen elektronisk resultattavla och praktiskt taget ingen resultatrapportering i högtalarna, så för att få reda på tävlingsresultatet måste man gå till en angränsande hall, där resultatet publicerades efter någon timme. Med hjälp av ett stort antal duktiga frivilliga krafter lyckades ändå arrangörerna genomföra tävlingarna på ett bra sätt.