VVM i Sacramento har inletts


VVM i  Sacramento har inletts

Den officiella invigningsceremonin för de 19:e världsmästerskapen för veteraner i friidrott ägde rum den 5 juli  i drygt 30-gradig värme i “Hornet Stadium”  i Sacramento State Campus (huvudarena för mästerskapen) med början kl 18.00 . Aktiva och ledare från de 93 deltagande länderna marscherade in på arenan till åskådararnas applåder och hejarop.

 

Tinslång invigningsceremoni

 De sju svenskarna vid inmarshen, med 91-årige Idolf Sandahl från småländska Stensjöns IF som självklar deltagare, bar alla sina blå och gula nationsoveraller. Under den  drygt timslånga invigningsceremonin var det i sedvanlig ordning välkomsttal (föredömligt korta), först av WMA:s ordförande Stan Perkins från Australien och sedan av John M Cassedy från de lokala arrangörerna. Båda betonade det viktiga arbete som alla frivilliga (volunteers) lägger ned under mästerskapen. Efter talen följde ett “skådespel “ om gulgrävarperioden i Sacramento och Kalifornien.

 

Tekniskt möte

Timmen innan invigningen deltog ca 50 lagledare (Gudrun, Ulf och Ivar från Sverige) vid det tekniska mötet i ”Wellnes Center” i anslutning till huvudarenan. Det informerades framför allt om första tävlingsdagens ”Cross Country” (terränglöpning) liksom om förfarandet vid tävlingsprotester. Varje tävlingsdag kl 14.00, med början torsdag 7 juli, kommer det att hållas lagledarmöten på samma plats.

 

Första tävlingsdagen

Tävlingarna inleddes den 6 juli med mångkamper (inga svenskar med)  och 8 km Cross Country ute i Granite Regional Park dit man enklast tog sig med tåg (ca 20 minuters resa från centrala Sacramento). Denna första dag tävlade en av de totalt 24 svenskar som är anmälda till mästerskapen. I den hårda konkurrensen i M70 Cross Country blev Ingvar Olausson, Heleneholms IF, fin 7:a bland de 26 deltagarna i sin klass. Med tiden 36.18,7 var han drygt fyra minuter efter den suveräne segraren Ron Robertsson, Nya Zeeland. Ingvar var nöjd med sin insats med tanke på sin träningsbakgrund (knäopererad i början av året). Han tyckte att det varit jobbigt att springa i solhettan särskilt i ett par ordentliga backar som var inlagda på banan, som sprangs i 2,5 varv. Trots att man förlagt starten till kl 9.00 på morgonen var det drygt 30 grader varmt. Störst var intresset för Sydafrikas Zola Pietersen (tidigare Budd) som tävlade i K45. Under 1980-talet slog hon som tonåring flera världsrekord på bana och blev världskänd då hon i början av sin löparkarriär sprang barfota. Zola hade en kraftig ledning långt in på slutvarvet men kroknade och slutade tvåa på 29.19.9. 27 sekunder efter Soledad Castro Solino, Spanien.

 

Ivar Söderlind