Rapport från VSM kastmångkamp i Östhammar den 13/9


Rapport från VSM-kastfemkamp i Östhammar 2014-09-13

Nu har vi klarat av detta arrangemang och kan pusta ut och börja sammanfatta förberedelserna och själva tävlingsdagen.

När vi ansökte om tävlingen hade vi ingen aning om att det skulle bli rekordmånga deltagare och en renovering av arenan som drog ut på tiden å det grövsta.

När det gäller deltagarantalet blev det till slut 76 (74 fullföljde) som skulle få göra sina 15st kast/stötar. Det innebar att på själva tävlingsdagen skulle det komma att utföras närmare 1200 st olika kast. Allt detta på vår lilla arena; Frösåkersvallen. Tidigt i tidsprogramplaneringen förstod vi att det inte skulle räcka med de olika kastplatserna vi hade att förfoga över. Så lösningen på det problemet blev att vi på mindre än en vecka var tvungna att bygga en helt ny kastplan i anslutning till idrottsplatsen. Av 100 % återvunnet material (gammalt kastnät, uppgrävd 35 år gammal kastring, gamla stolpar osv) byggde vi en extra kastplan för slägga och vikt på grusplanen bakom skolan. Det bygget räddade vår planering och vi kunde genomföra dagen enligt tidschemat.

Vackert väder hela dagen gjorde att tävlingarna flöt på bra och funktionärerna knaprade t o m in på tidsschemat så att vi hade tidsmarginaler mellan grenarna.

Tyvärr kraschade datorn som skulle sköta den löpande resultatrapporteringen, detta var irriterande för de startande eftersom det inte gick att hålla reda på hur man låg till i själva femkampen. Som jag upplevde det var datorproblemet det enda som var negativt under dagen. Trots den malören gick vi en hel timme plus på tidsprogrammet och vi som var sista funktionärer som lämnade området fick göra det i den glödande solnedgången. Ett tag fruktade jag att sortin skulle bli i mörker och med elektriskt ljus.

Jag upplevde att själva tävlandet förflöt utan missöden och att alla fick genomföra sitt tävlande på ett rättvist och korrekt sätt. I alla fall fick jag som tävlingsledare inga rapporter om missnöje om vi bortser från uteblivna resultatlistor.

Solen sken som sagt på våra nyrenoverade banor och kastringar under hela tävlingsdagen och bidrog till att göra det hela mycket lättare att genomföra.

Vi började dagen med första start kl 0830 och sista start var 1730. Det blev en lång dag för alla funktionärer, men arbetsuppgifterna genomfördes enligt konstens alla regler.

 De reaktioner jag fått har allt igenom varit positiva. Att efter en så lång tid av förberedelser och en stressig tävlingsdag få så mycket uppmuntrande ord från våra gäster värmde lika mycket som septembersolen.

Som vanligt med dessa veterantävlingar genomsyrades allt av en positiv anda och glada hejarrop, och jag vill tacka ALLA deltagare för tålamod och vänligt uppförande både på och utanför kastplanerna.

Jag vill härmed rekommendera alla klubbar att söka och göra ett dylikt arrangemang, för när allt kommer till kritan är ett "tack för en trevlig dag" värt all den ideella mödan man lagt ned för sin klubb.

En trött men nöjd tävlingsarrangör

Fredrik Nyman
Östhammar friidrott