Inför IVSM i Borås 7-8 mars


Inför IVSM i Borås 7-8 mars
av Ivar Söderlind

Till 19:e Veteran-SM inomhus i Borås den 6-8 mars är det tre dagar innan tävlingsstart 411 veteraner (963 starter) från 149 föreningar anmälda. Det är bara vid fjolårets IVSM i Huddinge det varit fler anmälda med 425 veteraner (1017 starter) från 138 föreningar. Men 149 föreningar är rekord, aldrig tidigare har så många föreningar varit representerade.

IVSM har en gång tidigare avgjorts i Borås nämligen 2007 då 271 veteraner tävlade och gjorde 691 starter. Det ansågs då vara ett ”oslagbart” deltagarrekord både vad gäller tävlande och antal starter. Jag citerar ur min och Sven Gärderuds summering från tävlingarna den gången:

” Inom veteranfriidrotten börjar vi bli bortskämda med fint arrangerade mästerskapstävlingar. 11:e VSM inomhus den 17-18 februari i nybyggda Ryahallen i Borås är ändå ett av de allra bästa arrangemang vi upplevt. IK Ymer under ledning av Roger Andersson och Tommy Andersson svarade, tillsammans med 75-80 klubbmedlemmar, för väl genomförda tävlingar till deltagarnas fulla belåtenhet. Speciellt bör framhållas att tidsprogrammet hölls i det närmaste perfekt och att prisutdelningarna genomfördes snabbt utan långa väntetider. Vid den trevliga invigningen, med föredömligt korta invigningstal, sjöng en flicka med vacker röst nationalsången. Det har blivit en trivsam tradition med ”Du gamla du fria” vid veteranmästerskap för att höja upp stämningen vid tävlingarnas början.  Även kamratmåltiden på lördagskväll, med mycket god mat och dans efteråt, uppskattades mycket av deltagarna. Förhoppningen hos många veteraner är nu att IK Ymer med sina duktiga funktionärer om något år kan svara för stora VSM utomhus.

Som vanligt vid IVSM var resultatnivån hög. Totalt blev det 30 mästerskapsrekord, 14 svenska rekord, 6 nordiska rekord, tre Europarekord och tre världsrekord. Här finns endast utrymme att redovisa en liten del av alla fina prestationer. I sin klass M80 förbättrade Nils-Bertil Nevrup, Ljungby FIK världsrekordet och Europarekordet i höjd till 1.31. Nils-Bertil är en av de veteraner som tillhörde svenska eliten som senior med 1.98 som personrekord och svenskt mästerskap med 1.90 1951. En annan är höjdsegraren i M70 Carl-Erik Särndal, IFK Lund. Som senior klarade han 2.01 1963 och nu blev det seger med nordiska veteranrekordet 1.56.”.