Mattias Sunneborn satsar på världsrekord


Mattias Sunneborn vid VVM i Lyon i augusti 2015
Foto: Ivar Söderlind

Hans mål inför 2016: tio världsrekord
(saxat ur Aftonbladet den 6 oktober 2015)

Sunneborn, 45, storsatsar: Jag väljer en gren inför varje säsong och så satsar jag på den.
Under 18 år hade han det svenska rekordet i längdhopp. Nu satsar Mattias Sunneborn, 45, på att bli världens bästa veteranfriidrottare.
– Målet för 2016 är att ha tio världsrekord, säger han
.

Fakta
Svenska årsbästalistan 2015 på 400 meter häck
1.
50.79 Joel Groth
2. 51.75 Hampus Widlund
3. 51.89 Jonathan Carbe 
18. 55.00 Mattias Sunneborn

Mellan 1993-2012 hade han det svenska rekordet i längdhopp innan Michel Tornéus slog till med 8.22 22 juli 2012. Sen dess har vi sett honom springa stafett, sitta i 90 grader under Mästarnas Mästare och kommentera friidrott i TV 4. 45-åringen pratar om att han hela tiden jobbar med listor. Listor där han skriver upp mål och saker han vill uppnå. Efter längdhoppskarriären har det blivit mycket mångkamp för Sunneborns del där han tar en gren per säsong. Denna säsong var 400 meter häck och 400 meter slätt i fokus.
– Det är lite underligt att jag tävlar i så många grenar. Jag väljer en gren inför varje säsong och så satsar jag på den, det gör jag för att hålla motivation och inspirationen uppe, säger Sunneborn på telefon från Nice till Sportbladet.

Drömmen: världens bästa veteranfriidrottare
Målsättningen inför nästa år är tio (!) världsrekord, fem utomhus och fem inomhus. Inomhus tränar han för att slå världsrekordet för veteraner på 200 meter, 400 meter, längdhopp, tresteg samt femkamp. Utomhus är det världsrekord på 400 meter, 400 meter häck, längdhopp, femkamp och tiokamp som gäller. Han innehar redan världsrekordet på femkamp och längdhopp.
– Vissa rekord är riktigt bra men om allting står still med rekorden har jag en bra chans. En dröm är att få åka till friidrottsgalan i Monaco där de utser väldens bästa veteranidrottare. Att få vara med där och bli utsedd, det är en dröm.

European Masters Games
3-8 oktober hålls European Masters Games (EMG) i Nice, Frankrike. Där tävlar Sunneborn i 400 meter häck och 400 meter. För första gången ska han tävla i klassen M45. Målet på båda distanserna? Världsrekord.

Att Sunneborn skulle ta hem segern var det inget snack om när han sprang in närmare 50 meter före tvåan. Men något världsrekord blev det inte för svensken som fick tiden 55,34 (världsrekordet är 55,18).
– Det är lite surt. Klart att jag är besviken även om det var nära mitt max. Det är sent på säsongen och sista 400 meter häck-tävlingen. Rätt bra förhållanden också förutom lite motvind på bortre lång.
I dag väntar 400 meter slätt för Spårvägen-löparen som efter EMG avslutar tävlingssäsongen. Men någon vila, det blir det inte.

– Jag kör igång direkt när jag kommer hem från Nice. Det blir ju en del vila när man tävlar så mycket som man gör, säger han.
Uppbyggnadsperioden består av fyra veckors intervallperiod med tung styrka, sprint- och hoppstyrka. Samt mycket rehabövningar och massage för att ligga steget före eventuella skador. Under grundsäsongen tränar han uppåt fyra pass i veckan. Närmare tävling blir det tre pass i veckan. Sunneborn poängterar att han tränar kvalité före kvantitet.
– Jag tränar inte så mycket utan går mer på kvalité i passen så att jag håller mig fräsch inför nästa pass.

Veteran VM-guld
Under veteran-VM Lyon, Frankrike vann Sunneborn M40-klassen på tiden 49,34, en tid han hoppas kunna vara i närheten av för att slå världsrekordet i den äldre klassen M45, 50,18.
– Jag har ju sprungit snabbt i år på 400 meter så det känns bra inför i morgon.

Känner du dig sliten?
– Nej, det gör jag inte. Jag tror mer på att man ska fokusera på det mentala. Då går det bra, säger han. World Masters 2017? Finns Sunneborn med där? Svaret är självklart.
– Jag är med på allting. Jag åker på allt, säger 45-åringen.
Sunneborn springer försök i dag 14.15. 400 meters finalen går på onsdag 14.20.

Skribent
Frida Högstrand, Aftonbladet