Summering av IVSM i femkamp den 7/2


Mångkamps SM för veteraner i Nyköping

Den 7 februari 2016 var det premiär för inomhusmångkamp för veteraner med SM status. Efter att ha haft tävling i Nyköping under februari 2015 så tog veterankommittén beslut om att det skulle införas SM för veteraner inomhus i mångkamp. Undertecknad tyckte nog att de var lite för lite deltagare 2015 för att de skulle vara någon ide att ge tävlingarna SM-status men så blev det. Men hur blev det då?

Som sagt så var det den 7 februari som var datum för tävlingen och även denna gång var det Nyköping som stod för arrangemanget.  Antalet anmälda var mer än vad undertecknad trodde på så de var positivt, framförallt på den kvinnliga sidan var det anmälda mer än dubbelt så många som förra året. Vi hade väl knappt börjat innan de första svenska rekordet kom i form av Ulf Sjöberg i M55 på 60mh. Han var ofin nog att ta rekordet från Ove Edlund på hans hemmaarena, förbättringen vart hela 27/100 delar. Ove hade rekordet i 22år och 2 dagar för att vara exakt. Det skulle komma mera rekord under tävlingsdagen. Tävlingarna speglades av stor glädje och entusiasm trots en del skador och en del krockar på häckarna. Undertecknad som var publik denna gång hade en trevlig dag där jag fick se en hel del fina resultat och en hel del kämpaglöd genom hela tävlingen. De flesta, för att inte säga alla var på ett strålande humör och var nöjda med arrangemanget. Mångkamp är till för alla även om man inte tycker om alla grenar. Bevis för detta var att kastartjejen Anna Ek deltog med bravur framförallt så var grenarna höjd och kula som utmärkte sig. 1.46 i höjd och 10.33 i kula var resultat som Anna var nöjd med.

Sammanlagda rekord i mångkamperna kom i följande klasser

K35 Linda Holmström Nyköpings BIS 2970p

K45 Annelie Virenius Bergsjö Vallentuna FK 3678p

K50 Carin Thornander Upsala IF 2645p

M50 Anders Silén Järvsö IF 3425p

M55 Ulf Sjöberg IK Ymer 3823p

Man noterar att rekorden i K45 och M55 var slagna redan efter 3st grenar och de aktiva hade bara behövt strata i de resterande 2 grenar för att få rekorden.

Detta arrangemang har kommit för att stanna och jag tror på mera deltagare nästa år. Man såg redan i år hur stor ökningen vart då det blev SM- status på tävlingen. Ökningen var 8st startande på den manliga sidan och 6st startande på den kvinnliga sidan. Man kan även notera att de var en som inte kom till start pga skada på uppvärmningen bland männen. Undertecknad har även noterat att vi saknade en del personer har mångkamp som ”sin” gren men även del som var med förra året och inte kom till start i år. Det finns med andra ord en potential för att de skall kunna bli fler deltagare nästa år.

 

//Micke