Rapport från WMA-Presidenten Torsten Carlius


Från Torsten Carlius, WMA President

 

Först och främst vill jag önska alla ett riktigt Gott och Framgångsrikt Nytt År som jag är säker på kommer att bli ytterligare ett stort år för vår härliga veteranfriidrott. När jag ser tillbaka på gångna år ser jag bara en stadigt uppåtgående kurva som visar hur vår rörelse har utvecklats och växt och 2003 kommer säkert inte att bli annorlunda men det betyder trots allt hårt och träget arbete.

 

2003 är ett udda år och de udda åren har hittills inneburit veteran-VM Stadia ända sedan starten i Toronto 1975 och 2003 kommer att lägga ytterligare ett veteran-VM Stadia till den långa raden av framgångsrika världsmästerskap. Carolina och Puerto Rico väntar på oss. Jag återkommer längre fram till dessa 15:e veteran-VM Stadia.

 

1:a veteran-VM 100K

2003 erbjuder emellertid också något nytt och jag tänker då på våra första veteran-VM över 100K som kommer att arrangeras i Zanwen Dam, TPE, den 16 november. Vår kongress i Brisbane 2001 beslöt att införa dessa VM-tävlingar och det kommer att bli mycket intressant att se hur många deltagare vi kommer att få. Dessa mästerskap arrangeras tekniskt av IAU (International Association of Ultrarunners) med vilka WMA, och då särskilt vår NonStadia kommitté, har inlett ett mycket gott samarbete. Veteran-VM 100K kommer att arrangeras varje udda år och nästa gång förmodligen i Holland tillsammans med ett annat IAU-arrangemang.

 

All viktig information beträffande dessa 1:a veteran-VM 100K finns på arrangörernas hemsida, www.iau.org.tw.

 

World Masters Games

World Masters Games i Melbourne i fjol blev en jättesuccé och för WMA en ännu större framgång eftersom friidrotten var den största idrotten med ca 2.400 deltagare. Detta motsvarar ca 10 % av det totala deltagareantalet och bör vara det minsta vi skall ha i framtida WMG. Jag gissar att det är känt att en friidrottare blev diskvalificerad eftersom han efter en dopingavstängning inte hade genomgått de reglementsenliga testerna men det är kanske inte lika känt att vi också tog ett antal andra dopingprov i Melbourne. Vi har nu resultaten av dessa och det är mycket glädjande att alla dessa prov var negativa, d v s ingen friidrottare var dopad. Låt oss se till att detta är vad som skall gälla även i framtiden.

 

Nästa World Masters Games skall arrangeras i Edmonton, CAN, 2005 och vi har haft en olycklig datumkollision med Edmonton eftersom våra egna veteran-VM samma år arrangeras den 7-16 juli i San Sebastian, ESP. Edmonton föreslog att WMG skulle starta redan den 13 juli vilket vi givetvis inte kunde acceptera. Efter många diskussioner under vilka vi även tvingades hota med att inte sanktionera WMG i Edmonton för friidrottens del så har vi till slut nått en överenskommelse innebärande att World Masters Games startar i Edmonton den 21 juli men friidrottsgrenarna först den 27 juli för att hålla på t o m den 31 juli och om nödvändigt t o m den 2 augusti vilket är två dagar efter den officiella avslutningen. Detta är det bästa vi kan göra för 2005 men för framtida WMG kommer vi att undvika dessa situationer eftersom IMGA (International Masters Games Association) kommer att utse sina arrangörer betydligt tidigare och därmed kommer även dagar att vara kända i god tid.

 

Manukau/Auckland 2004

Just nu går vi in i ett viktigt skede vad gäller förberedelserna för våra nästa landsvägsvärldsmästerskap i Manukau/Auckland, NZL, 2004. Jag hade nöjet att få besöka dessa två städer i fjol och imponerades verkligen av banor och förläggningar. Dessa landsvägsmästerskap kommer att bli en stor succé som vi hoppas skall bli än större eftersom det är första gången vi kommer att ha det nya utvidgade tävlingsprogrammet över en hel vecka, d v s den 18-24 april. Man har ännu inte öppnat sin hemsida men den kommer att vara klar inom kort med all viktig information och kartor över bansträckningar.

 

Carolina 2003

Våra VM-tävlingar i Carolina, PUR, i sommar kommer allt närmre. Tävlingsdagar är den 2-13 juli med invigningsceremonin på kvällen den 1 juli. Organisationskommittén gör sitt bästa för att vi skall få uppleva de bästa veteran-VM någonsin. Huvudstadion håller på att rustas upp och Carolinas borgmästare visar mycket stort personligt intresse för arrangemanget. Man väntar sig mycket av invigningsceremonin och i dagarna har jag bl a  inbjudit FN:s Generalsekreterare Kofi Annan att övervara denna ceremoni som vår hedersgäst. Vid ceremonin kommer vi också för första gången få höra WMA:s nykomponerade hymn skriven av en tysk kompositör. Council har lyssnat till den ett flertal gånger och vi är övertygade om att den kommer att uppskattas.

 

Framtida veteran-VM

Europa kommer att ha sina 4:e VEM inomhus i San Sebastian, ESP, det första veckoslutet i mars och veckan därefter kommer WMA att besöka Riccione, ITA, (kandidat för veteran-VM 2007), samt Sindelfingen, GER, och Malmö, SWE, som tillsammans med New York, USA, är kandidater för att arrangera de 1:a veteran-VM inomhus 2004 om nu kongressen i Carolina beslutar om detta. Jag tror själv på ett positivt beslut vilket skulle innebära att vi tar ytterligare ett stort steg framåt och målet är 2.000 deltagare vid de 1:a veteran-VM inomhus 2004.

 

 

Jag känner och tror att 2003 kommer att bli ett mycket bra år för vår härliga veteranfriidrott och jag vet att jag inte är ensam med denna uppfattning. Tillsammans kan vi göra något mycket bra ännu bättre och även om vi just nu har vinter så är det bara några månader till vi skall vara med om ett nytt veteran-VM i Carolina i sommarsol.

 

Lycka till !

 

Torsten Carlius